Listopadno stablo iz porodice vrba (Salicaceae). Stablo naraste do 25 m visine tvoreći široku i gustu krošnju.

Kora debla je sivocrna i nepravilno izbrazdana. Grane su duguljaste, tanke i povijene često do zemlje, mladi izboji su žućkastosmeđi, u početku malo maljavi, kasnije ogole, pupoljci su mali.

Listovi su naizmjenični, spiralno smješteni, svijetlozeleni i duguljasti, prema vrhu postupno ušiljeni, dugi do 15 cm, široki oko 2 cm, nalaze se na kratkim peteljkama i fino su nazubljenih rubova, a ljeti poprime žućkastu boju prije nego što otpadnu.

Cvjetovi su skupljeni u uspravne rese, stvaraju se u rano proljeće prije ili u vrijeme listanja. Rese se duge 2-3 cm, s tim da su ženske rese malo manje od muških. Muški cvjetovi imaju 2 prašnika i 2 nektarije, ženski cvjetovi imaju sjedeći tučak, nektarija je jedna. Dvodomna je biljka te se muški i ženski cvjetovi stvaraju na odvojenim stablima.

Plod je kapsula koja sadrži mnogo malih sjemenki.

Prirodno raste na području sjeverne Kine. Uzgaja se u Europi, Sjevernoj Americi i Australiji, često se sadi u parkovima kao soliter.

Jeste li znali…

Stablo brzo raste, no kratko živi, 50-75 godina.  Zbog savitljivosti grančica mogu se koristiti u izradu košara.  Vrbe se oprašuju isključivo kukcima. Međusobno se dijele na uskolisne i širokolisne. Ova vrsta vrbe je hibrid između bijele vrbe i kineske žalosne vrbe, a naziv žalosna vrba dobila je zbog svojih visećih grana.