Vazdazelena visoka četinjača, široko piramidalne krošnje, promjera debla do 10 (12) m, van prirodnog područja rasprostranjenja doseže manju visinu i opseg.

Kora je debela, 30-60 cm.

Iglice su spiralno raspoređene u 3 reda, prilegle uz grančicu, trobride i na vrhu oštro ušiljene.

Ženski cvjetovi su jajoliki ili duguljasti s većim brojem ljusaka, muški su na vrhovima kratkih izbojaka u grupama po 1-3, izduženi ili gotovo kuglasti.

Češeri su pojedinačni ili po više njih grupirani, 5-8 cm dugi i do 4,5 cm široki, zreli su tamnocrvenkastosmeđi.

Prirodno se vrste nalaze u zapadnoj Sjevernoj Americi, točnije u središnjem dijelu Kalifornije (Sierra Nevada) iznad 1500 metara nadmorske visine gdje postoji oko 500-tinjak primjeraka. U Europi se uzgaja od 19. stoljeća. U našim krajevima može ga se naći primjerice u parku Arboretum Opeka koji se nalazi u sjevernom dijelu Hrvatske.

Jeste li znali…

Latinski naziv roda Sequoiadendron dano je prema Georgeu Gistu (1770. – 1840.) poznatom pod imenom Sequoyah. On je živio s indijanskim plemenom Cherokee u zapadnoj Americi za koje je razvio njihovu abecedu čime im je omogućio znanje pisanja i čitanja. Naziv roda je složenica njegovog imena i grčke riječi dendron (stablo). Ime vrste giganteum znači divovski.

Najveće stablo golemog mamutovca zove se “General Sherman” i nalazi se u Nacionalnom parku Sequoia u Kaliforniji, volumen mu je 1487 m3, a visina 83 m. Prvo stablo golemog mamutovca u Hrvatskoj posadio je dr. Ivan Malin 1862. godine u Zagrebu (Malinov park, Nemetova ulica). To je samo 9 godina nakon što je posađen prvi golemi mamutovac u Europi. On je najstarija, iznimno dugovječna, najviša (prosječne visine 50–85 m) vrsta drveća koja (uz prosječni promjer stabla 6-8 m) ima i najveći volumen. Najstarije živo drvo staro je 3266 godina.