Listopadni grm ili niže stablo iz porodice sapindovki. Naraste 10-25 m visine, krošnja je gusta, razgranata, široko zaobljena.

Kora je crvenosmeđa s izduženim prugama, kasnije nepravilno ispucana i ljušti se u tankim ljuskama.

Listovi su složeni, nalaze se na dugoj peteljci, sastavljeni od 5-9 jajasto lancetastih listića koji su skoro sjedeći, na oba kraja ušiljeni, goli, sjajni i tamnozeleni, ujesen poprime žutu boju.

Cvjetovi su svijetlocrveni, gusto skupljeni u uspravne piramidalne cvatove duge 14-20 cm. Listići krunice su ružičasti do crveni, imaju žute pjegice, čaška je kratka. Cvate u travnju i svibnju nakon listanja.

Plodovi su zelenosmeđe, velike kapsule, sadrže 2-3 krupne, glatke, sjajne, crvenkastosmeđe sjemenke.

Porijeklom je iz južnih i istočnih dijelova Sjedinjenih država, a nalazi se od Illinoisa do Virginije na sjeveru i od  Texsasa  do Floride na jugu.

Jeste li znali…

Poznata je i  kao crvena buckeye ili biljka petarda. Otporan je daleko na sjeveru svog izvornog područja, s uspješnim uzgojem prema polu sve do Arboretuma Mustila u Finskoj. Plodovi su bogati saponinima koji su otrovni za ljude, iako nisu posebno opasni jer se ne unose lako u organizam. Sjemenke su otrovne. Ulja se mogu ekstrahirati za izradu sapuna , iako to nije komercijalno održivo.