Listopadno stablo dosta nepravilna i jaka debla.

Kora je oko 1 cm debela, u početku glatka, kasnije puca u obliku širokih, nepravilnih, tankih, crvenkastosmeđih ljuskastih ploča.

Listovi  su peterorežnjasti, na dugačkoj peteljci, duguljasto-jajolikih, ušiljenih i pilastih rubova te ušiljenih režnjeva, na licu tamnozeleni, na naličju sivozeleni i goli, duž žila dlakavi.

Cvjetovi su žućkasto-zeleni, u visećim, do 10 cm dugim i razgranatim grozdovima. Skupljeni su u viseći produljeni grozd (cvat), više-manje gust.

Plod je krilati pucavac koji se u zrelom stanju raspada u 2 perutke, čija su krila postavljena u oštar kut.

Rasprostranjen je u zapadnoj, srednjoj i južnoj Europi, u zapadnoj Aziji na Kavkazu i u sjevernim dijelovima Male Azije.

Jeste li znali…

Otporan je na gradska onečišćenja, brzog je rasta, živi do 500 godina. Na svijetu postoji više od 100 vrsta javora, a podnose i najjače vjetrove. Drvo se upotrebljava u stolariji i bijele je boje, te se koristi za izradu muzičkih instrumenata. Od posebne estetske vrijednosti je “ptičji javor” za izradu furnira s brojnim ikricama od izbojnih čvorova. U vjerovanjima kod Južnih Slavena postoje sveti izvori kraj kojih raste i sveti javor. Na takve izvore dolaze bolesnici i umivaju se vodom. Javor je u vezi s kultom pokojnika i predaka. Ljesovi se često izrađuju od javorova drveta zato što se vjeruje da ima apotropejsko djelovanje.