Listopadno stablo, široko razgranate okruglaste guste krošnje, debla promjera do 1 m.

Kora je oko 1 cm debela, na mlađim izbojcima glatka, sivkastosmeđa, a na starijim stablima crvenkastosiva, sitno ispuca i ljušti se  u tankim ljuskama.

Listovi su dlanoliko sastavljeni, nasuprotni, s 3-7 listića na zajedničkoj peteljci dugoj 15-20 cm, od njih je srednji najveći, a donja dva su najmanja.

Cvjetovi su bijeli s crvenim šarama u velikim uspravnim, piramidalnim cvatovima dugim 20-30 cm, cvate odmah poslije listanja.

Plod je u promjeru oko 6 cm, s vanjske strane s mekanim bodljama i dlakama, sjeme je krupno, okruglasto i nešto spljošteno.

Prirodno raste na području jugoistočne Europe, od nizinskog do brdskog područja. Često se i uzgaja kao ukrasno drvo u perivojima, u gradskim i šumskim parkovima.

Jeste li znali…

Iako se naziva divlji kesten, ovo je vrsta koju često nalazimo sađenu u drvoredima u gradovima, dok je pitomi kesten vrsta koja raste u našim šumama. Turci su ga upotrebljavali kao lijek za konje. Bijelo lagano drvo kestena je mnogo godina bilo korišteno za izradu kutija. Podrijetlom je iz Albanije i Grčke, a prvi put je unesen u Beč. Služio je za dobivanje tanina za štavljenje koža. Latinsko ime roda Aesculus potječe od riječi esca (jelo, hrana) jer plodovi služe kao hrana jelenu, srnu i drugim životinjama. Oralno uzimanje divljeg kestena je otrovno, simptomi su povraćanje, proljev, jakog povećanja zjenica i u težim slučajevima do gubitka svijesti.