Listopadno stablo iz porodice breza (Betulaceae). Naraste do 20 m visine, krošnja je gusta i široko zaobljena.

Kora je svijetlosiva do tamnosiva, plitko uzdužno ispucana, kasnije se ljušti. Mladi izdanci su žućkasti i dlakavi, kasnije postanu svijetlosivi.

Listovi su okruglasti, ponekad ušiljenog vrha, dugi 6-15 cm, široki 5-12 cm, dvostruko nazubljenih rubova, nalaze se na peteljci dugoj 2-5 cm. Na licu su tamnozeleni, sjajni i glatki, naličje im je svjetlije i na žilama dlakavo, duboko ujesen prije nego otpadnu poprime žutu boju.

Cvjetovi su jednospolni i jednodomni, muški cvjetovi su viseće rese duge 5-10 cm, ženski cvjetovi su mali pupoljci s crvenim nitima. Cvate u ožujku i travnju prije listanja.

Plod je velik 1-2 cm, okruglast, malo spljošten, nalazi se u plosnatoj ljusci koju obuhvaćaju nepravilno končasto izdijeljene niti duže od lješnjaka 2-3 puta. Obično je po 3-8 plodova skupljeno zajedno, dozrijevaju u rujnu.

Rasprostranjeno je stablo na području jugoistočne Europe i u Maloj Aziji. Uzgaja se kao ukrasna biljka, sadi se kao pojedinačno stablo u parkovima i većim dvorištima.

Jeste li znali…

Brzo raste, živi do 200 godina. Jestivi su plodovi baš kao i kod obične lijeske (Corylus avellana), međutim jezgra je manja i ljuska je još tvrđa. Tiještenjem se može proizvesti biljno ulje koje nalazi primjenu kao prehrambeno ulje ili kao dodatak prirodnoj kozmetici. Drvo je čvrsto i žilavo, dobro se polira, pogodno je za izradu namještaja. Lijeska ima sposobnost da ponovno izraste nakon obilnog obrezivanja. Plod je najčešća hrana vjevericama i puhovima.