Listopadno stablo snažnog debla, široke, nepravilno razvijena, rijetke krošnje.

Kora je glatka, bjeličastosiva i tanka, a prošlogodišnji vanjski sloj neprekidno se ljušti u većim krpama, kod starijih stabala kora je u donjem dijelu dosta sitno ispucala.

Listovi su tanko kožasti, na dužoj peteljci koja je pri osnovici proširena šupljim dijelom u kojem se nalazi pupoljak, dlanasto režnjasti do urezani, s 3-5 većih režnjeva, na bazi okomito odrezani ili srcasto urezani.

Cvjetovi su u glavičastim cvatovima, na stapci su najviše dvije plodne glavice, muški zelene javljaju se u pazuhu listova. Ženski cvatovi su crveni i javljaju se vršno na izbojcima, pojedini cvjetići su vrlo sitni i neupadljivi.

Plodovi su jednosjemeni oraščići promjera oko 2 mm, pri osnovi s čuperkom dlaka koje ne strše izvan skupne plodne glavice promjera oko 3 cm.

Javorolisna platana najčešća je vrsta kod nas i u cijeloj Europi, često se sadi kao ukrasno stablo u parkovima ili drvoredima uzduž ulica. Prepoznatljiva je zbog lista koji je vrlo sličan javorovom te je tako i dobila ime.

Jeste li znali…

Zbog svoje otpornosti, sposobnosti podnošenja zagađenog zraka i žestokog obrezivanja najčešća je uzgojna vrsta platane i uobičajen prizor u velegradovima širom svijeta. Nastala je križanjem između američke i azijske platane. Stablo platane pruža grane u visinu i širinu i postalo je slikom dobrotvornosti, čvrstoće karaktera i ćudoredne nadmoćnosti. Otporne su na hladne temperature i mogu živjeti vrlo dugo.