Edukativni centar i stalni izložbeni prostor „Svijet gljiva prof. dr. sc. Romano Božac“ otvoren je u veljači 2013. godine. Osnovali su ga Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba i Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić, a centrom upravlja Javna ustanova – Maksimir.

Edukativni centar, između ostalog, posjetiteljima prezentira liofilizirane – žive gljive, što znači u njihovom izvornom obliku, veličini i boji, te prirodnom staništu, a sam prostor edukativnog centra zamišljen je kao mjesto odvijanja različitih aktivnosti: organiziranje edukacija, stručno i znanstveno determiniranje i liofiliziranje prikupljenih gljiva, izlaganje stručno determiniranih eksponata, izdavanje stručnih publikacija i brošura čime se omogućuje građanima znanstveno proučavanje gljiva, sezonsko organiziranje radionica i izleta za djecu i odrasle radi prikupljanja gljiva za izložbene eksponate te razvijanje svijesti, osobito mladih, o odgovornosti za očuvanje okoliša i bioraznolikosti krajobraza.

Edukativni centar raspolaže prostorom od 300 m2 te uz vrijednu zbirku od 2.000 vrsta gljiva u prostoru do postava posjeduje odvojenu predavaonu/dvoranu sa kapacitetom od 40-tak sjedećih mjesta koja je na raspolaganju svim zainteresiranima za predavanja, stručne skupove ili radionice.

Svaki sakupljač, ljubitelj i poznavatelj gljiva može donijeti primjerak za koji smatra da je vrijedan, poseban ili rijedak te ga ostaviti u Edukativnom centru na stručnu determinaciju, zatim na liofiliziranje, te stavljanje u izložbene vitrine uz natpis determinirane vrste i ime osobe koja ga je donijela.

Cijeli prostor Edukativnog centra povezan je informatičkom infrastrukturom sa vrlo brzim WI-FI prijenosom dostupnim svim posjetiteljima. Tendencija nam je uspostaviti audio vodiče kako bi svaki posjetitelj dobio potrebne informacije, a opet mogao uživati i razgledavati postav intenzitetom i potrebama koji sam odabere.

Redovno radno vrijeme:

srijeda: 13:00 – 19:00

petak, subota: 10:00 – 17:00

(ostalim danima, praznikom i blagdanom zatvoreno)