Listopadno stablo iz porodice sapindovki (Sapindaceae). Niskog je rasta, visoko tek 8-10 metara visine i često razgranato od niže razine. Krošnja je rijetka i prozračna, deblo je vitko, grančice su tanke, gole i crvene.

Kora je  tanka na mladim granama crvenkasta, a zatim poprimi smeđe zelenu boju ili svijetlozelenu.

Listovi su 4-12 cm veliki, dlanasto duboko urezani na 5-9 ušiljenih liski, dvostruko su nazubljenih rubova, nalaze se na tankim i uvijek glatkim peteljkama dugim 15-45 mm.

Cvjetovi su dvospolni, purpurni, uspravni, skupljeni u metličaste cvatove. Cvate u travnju i svibnju.

Plod je okriljena perutka duga 2-3 cm koja sadrži jednu sjemenku, po dvije perutke su smještene zajedno pod tupim kutem. dozrijevaju u listopadu.

Prirodno je rasprostranjeno u istočnoj Aziji (Japan, Sjeverna i Južna Koreja, Mongolija). Sadi se kao ukrasno stablo u parkovima, pogodan je i za manje prostore.

Jeste li znali…

U područjima iz kojih potječe, ovo drvo je simboliziralo inteligenciju, dok danas na njegov spomen mnogi pomisle samo na japanski javor kao dekorativna biljka, kao nešto lijepo i atraktivno. Do danas su mnoge kultivirane vrste iz tog vremena izgubljene zbog svjetskih ratova koji su Japance natjerali na sječu tog drveća kako bi se imali čime grijati u tim teškim vremenima. Popularan je u Japanu gdje svojim bojama lišća  naročito u jesen krasi i uljepšava parkove.