U subotu, 25. rujna 2021. godine održalo se uklanjanje invazivnih stranih vrsta u parku Maksimir u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – Modernizacija II“. Akciju su proveli Savez izviđača Hrvatske, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba i Javna ustanova – Maksimir.

Provedene aktivnosti uklanjanja invazivnih stranih vrsta održane su u lipnju ove godine na području značajnog krajobraza Savica (jezera Savica), a sada u rujnu nastavilo se s uklanjanjem invazivnih stranih vrsta u parku Maksimir.

Cilj ovih aktivnosti je naglasiti nužnost implementiranja europskog i nacionalnog zakonodavstva vezanog uz invazivne vrste koje predstavljaju sve veći problem svojim širenjem i potiskivanjem autohtonih vrsta iz staništa te ispitati najbolje metode uklanjanja invazivnih vrsti u zaštićenim područjima Grada Zagreba. Osim radova, aktivnosti u sebi sadrže i edukaciju sudionika o zaštićenim područjima Grada Zagreba s obzirom na njihov značaj u očuvanju urbane bioraznolikosti te načinu rada i problemima koji invazivne strane vrste uzrokuju u prirodi.

Vaša Javna ustanova – Maksimir