U sklopu projekta Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II) u subotu 26. lipnja provedeno je uklanjanje invazivnih stranih vrsta biljaka na području Značajnog krajobraza Savica.

Kao što je i predviđeno, uklanjao se prvenstveno japanski dvornik i druge vrste iz istog roda (Reynoutria spp.). U akciji uklanjanja sudjelovalo je oko 30 sudionika. Na plohi od oko 1500 m2 postavljene su folije i mreže koje će ostati tijekom 2021. i 2022. godine, a zaposlenici Javne ustanove – Maksimir provoditi će praćenje stanja, odnosno uspješnosti uklanjanja. Također su postavljene 2 privremene edukativno-informativne ploče namijenjene posjetiteljima. Ploče će biti postavljena tijekom 2021. i 2022. godine.

Osim uklanjanja invazivnih stranih vrsta biljaka, ova aktivnost ima za cilj edukaciju sudionika o zaštićenom području Savica s obzirom na njezin značaj u očuvanju urbane bioraznolikosti te načinu rada i problemima koji invazivne strane vrste uzrokuju u prirodi, uključujući zaštićena područja, ali i šire.