Veleposlanica Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. gđa. Emilija Georgiev Regamey i suradnici došli su u neslužbeni posjet parku Maksimir. Javna ustanova – Maksimir organizirala je obilazak Švicarske kuće i ostalih znamenitosti u parku Maksimir uz laganu šetnju i edukativni razgovor.

Ravnatelj Javne ustanove – Maksimir, Luka Čuljak upoznao je veleposlanicu o povijesti Švicarske kuće  i radovima koji se trenutno obavljaju na Švicarskoj kući kao i budućim planovima. Nakon završetka radova Švicarska kuća svoja vrata ponovno planira otvoriti za sve posjetitelja parka Maksimir. Vodilja za budućnost su načela održivog razvoja. Želja nam je uskladiti  turističku i rekreativnu ponudu sa potrebama koje nameće suvremena turistička potražnja i potrebe suvremenog čovjeka, tako ćemo u podnožju objekta težiti jednoj posebnoj ugostiteljskoj ponudi, drugačijoj od ove koju imamo, dok će na katu posjetitelji moći posjetiti prekrasan salon, vidjeti tajnu koju čuva Švicarska kuća (bogato izrezbaren barokni strop) i kupiti suvenir.

Švicarska kuća nosi nekoliko naziva: tirolska kuća, lovačka kuća.. i upravo kako i sam naziv govori, potvrđuje izgled kuće i krajolik okolo. Sve podsjeća na alpske pejsaže. Zašto je tome tako? Upravo zbog toga što je Haulik prilikom stvaranja parka kao uzor uzeo park Laksenbourg smješten u blizini Beča od kuda dovodi i cijeli tim ljudi koji je radio u Laksenbourgu. Švicarska kuća građena je tijekom 1841. godine prema nacrtu Franza Schüchta, a dovršena je u jesen 1842. godine. Pripada stiliziranoj rustikalnoj arhitekturi koja se po ondašnjoj modi nazivala švicarskom ili koruškom kućom, od kuda joj i potječe naziv. Prizemlje, koje je nekada služilo kao lugarev stan, napravljeno je od tesanog kamena, a kat od grubo tesanih hrastovih greda. Opasana je drvenim balkonom. Krovište je pokriveno škriljevcem. Nakon ljupke i jednostavne vanjštine pravo iznenađenje nalazi se u salonu na katu. Iznenađenje je: posebno težak, bogato izrezbaren drveni barokni strop doslovno dostojan da krasi sobu nekog dvorca, danas star više od 400 godina. Barokni strop dopremljen je iz starog samostana u Klosteneuburgu u blizini Beča.