Posjetitelji parka Maksimir moći će u nedjelju, 6. lipnja u 13:00 i u 16:00 sati doživjeti sinergiju plesa, prostora i publike kroz događanje Susret u vrtovima u kojem će se predstaviti baletna grupa Preljocaj iz Francuske koja s plesačima Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu dovodi ples na neobična mjesta, ovaj put u zagrebački park Maksimir.

Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins od 2003. godine organizira francusko Ministarstvo kulture tijekom mjeseca lipnja kada se u cijeloj Francuskoj za javnost otvaraju privatni i javni vrtovi te parkovi i perivoji, a od 2018., u okviru obilježavanja Europske godine kulturne baštine, vrtovi i parkovi diljem Europe. Ovim se događanjem nastoji potaknuti građane da obrate više pažnje na prostor oko sebe, da uživaju u ljepoti oblikovanih prostora, ali i osvijeste povezanost između ljudi i prirode. Njime se također nastoji istaknuti važnost podizanja svijesti o zaštiti, očuvanju i obnovi ove vrste kulturne baštine, osobito kod djece i mladih, kao i nužnosti stručne edukacije te prijenosa znanja.

U koordinaciji Ministarstva kulture i medija RH te u suradnji s konzervatorskim odjelima u Trogiru i Varaždinu priređeni su prigodni edukativni programi te interaktivni plesni program Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Baleta Preljocaj (Aix-en-Provence, Francuska) u organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj.