Život u velegradu ima svoje prednosti, a neki kažu i nedostatke. Nekad nam se čini da moramo pod hitno pobjeći od gradske vreve i buke koja nas okružuje. Jedan od najomiljenijih zagrebačkih parkova je Maksimir, koji više od dva stoljeća otvara svoja vrata građanima koji su željni netaknute prirode gotovo u centru grada.

Danas, kada živimo u vremenu visoke tehnologije i potpune dostupnosti, park Maksimir proširio je  svoju ponudu uslugom Smart Guide koja posjetiteljima omogućava stručno vođenje kroz parkovnu arhitekturu, prirodne i kulturne znamenitosti putem pametnog telefona kroz nekoliko jednostavnih koraka.

Sve što trebate je vaš pametni telefon i malo dobre volje kako bi ste u potpunosti uživali u zelenilu parka Maksimir!

Na vašem pametnom telefonu upišite www.maksimir.vodic.hr kako biste saznali više o vegetaciji, otkrili tajnu o maksimirskim žabama,  parobrodu koji je nekoć plovio prvim jezerom ili kako je snimljena legendarna scena iz filma “Tko pjeva zlo ne misli” na Vidikovcu koji je smješten na vrhu glavne aleje. Pin za pokretanje aplikacije potražite u info centru parka Maksimir.

U Smart Guide aplikaciji za vas smo pripremili i zanimljivi kviz znanja u kojemu se pitanja odnose na povijesnu baštinu i sadržaje koje nudi zagrebačka oaza s pet jezera. Naravno, za najspretnije i sretnije kvizaše pripremili smo i zanimljive nagrade među kojima ističemo kao prvu nagradu: obiteljski paket ulaznica za posjet slatkovodnom akvariju Aquatica u Karlovcu, obiteljsku ulaznicu za posjet Muzeju grada Karlovca, obiteljski ručak u Bistro>Bar Kastel, kao drugu nagradu: obiteljsku piknik košaricu ,te treću nagradu: poklon bon u dućanu zdrave hrane Mljac Mljac gdje možete nabaviti sve sastojke za obiteljski ručak.

Pitanja na koja ste  trebali odgovoriti nisu teška, primjerice ako ste znali nabrojiti prve tri životinje koje su bile stanovnice zagrebačkog zoološkog vrta kada je otvoren prije 90-ak godina smiješile su vam se, osim zabave, i neke od nabrojanih nagrada.

Pitanja na koja ste trebali odgovoriti su:

 1. Jeste li znali da se u Parku nekad igrao Vaterpolo. I to na prvom jezeru. Prva utakmica  se odigrala 1921. g. protiv kombiniranih momčadi Splita i Rijeke, a dvije godine kasnije održao se i međunarodni turnir na kojem je sudjelovao klub iz:
  a)      Italije
  b)      Austrije
  c)       Mađarske
 2. Dok šećete centrom grada pored HNK nasuprot Muzeja za Umjetnost i obrt možete vidjeti skulpturu Sveti Juraj ubija Zmaja, Antona Dominika Fernkorna iz 1853. godine.

Jeste li znali da je ista skulptura prije bila u parku Maksimir:
a)      Na perivoju kod ulazu u Park
b)      Na livadi ispod vidikovca
c)       Kod kapelice sv. Jurja

 1. Park se stalno razvijao i uređivao. Prvo jezero je  prošireno i obogaćeno sa jednim većim i jednim manjim otokom. Veći otok dobio je naziv Labuđi otok i na njemu je 1925. g. smješten Zoološki vrt sa prvim životinjama:
  a)      2 vuka, medvjed i 4 papige tigrice
  b)      jelen s 2 košute, vepar i 3 fazana,
  c)      3 sove i 3 lisice

Odgovora je bilo puno. I točnih, ali i netočnih, najsretniji od vas su bili:

 1. Nagrada: 
  Obiteljska ulaznica u AQUATICU – Slatkovodni akvarij Karlovca
  Obiteljska ulaznica u Gradski muzej Karlovca
  Obiteljski ručak u Bistro&Bar Kastel, u starom gradu Dubovac

Dobitnica: Danijela Bilogrević

 1. Nagrada: 
  Zagrebački Piknik – Obiteljska košarica u parku Maksimir

Dobitnik: Ivan Cindrić

 1. Nagrada: 
  Dućan zdrave hrane Mljac Mljac,
  Bolnička cesta 95, Zagreb
  Sastojci za obiteljski ručak

Dobitnik: Jurica Dugandžić

 

Čestitamo dobitnicima i pozivamo vas da nam se pridružite u otkrivanju tajni najljepšeg zagrebačkog parka!