U ponedjeljak 21.ožujka 2022. godine u parku Maksimir izvršili smo sadnju stabala zavičajnih vrsta drveća na prvi dan proljeća.

Projekt Sadnja zavičajnih vrsta drveća u parku Maksimir sufinancira se sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Na konferenciji o klimatskim promjenama COP26 održanoj u Glasgowu u studenom 2021. utvrđuje se da su klimatske promjene već uzrokovale i da će sve više uzrokovati gubitke i štetu te da će, kako temperatura raste, utjecaji klimatskih i vremenskih ekstrema, kao i spori događaji, predstavljati sve veću društvenu, gospodarsku i ekološku prijetnju, te da u procese mora biti uključen širok spektar dionika na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, a na COP26 konferenciji istaknuto je kako Hrvatska namjerava kompenzirati utjecaj turista na emisije ugljikovog dioksida tako što će do 2030. godine zasaditi više od milijun dodatnih stabala godišnje, stoga se Javna ustanova Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba projektom Sadnja zavičajnih vrsta drveća u parku Maksimir želi  uključiti u globalni pokret smanjenja klimatskih promjena.

Zahvaljujemo sudionicima koji su sudjelovali na provedbi ove aktivnosti: Gradonačelniku Grada Zagreba Tomislavu Tomaševiću, ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac, državnom tajniku Ministarstva poljoprivrede Tugomiru Majdaku, načelnici Sektora za zaštitu okoliša Aleksandri Čilić te svim ostalim prisutnima.