Prvi javni park u jugoistočnoj Europi; Park Maksimir ima neopisivu moć privlačenja ljudi na druženja, ali i samovanja, isticanja ali i skrivanja.

Biskup Maksimilijan Vrhovac 1787. godine odlučio je od bivše hrastove šume s majurom, nedaleko od grada, urediti prvi javni park u jugoistočnoj Europi. Njegov nasljednik Juraj Haulik, nastavio je i dovršio uređivanje te park kasnije otvorio pod imenom Jurjaves. Park danas, ipak nosi ime sačinjeno od dijela imena idejnog tvorca uz nastavak – mir koji upućuje na njegovu glavnu osobinu.

Maksimir je proizašao iz prosvjetiteljskih ideja o korištenju zelenih površina grada kao mjesta socijalizacije, okupljanja, druženja i uživanja u prirodi. Nastao je uređenjem pretežito šume u park, koji je dugom prostranom šetnicom i oblikovanjem slijedio parkove uzore velikih europskih gradova toga vremena. Maksimir je mjesto bogatstva vrtno-arhitekturne kulturno-povijesne raznolikosti koja se očituje u paviljonima, uređenim odmorištima i skulpturama. Mjesto je svakodnevnog oporavilišta duha, uma i tijela posjetitelja, šetača koji kroz osamu i meditaciju u šetnji, opuštanju kroz druženje i igru, rekreacijsko trčanje vijugavim stazicama, ili oživljavanju romantike na romantičnim klupicama parka uživaju u blagodatima prirode.

Jedna skrivena romantična klupica nalazi se u neposrednom okolišu Švicarske kuće, koji danas prema povijesnim izvorima ima veliku kompozicijsku vrijednost. Javna ustanova – Maksimir uređenjem ovog osebujnog prostora otvorila je nove vizure i osigurala mjesto odmorišta postavljenom parkovnom opremom u funkciji sadržaja i boravljenja korisnika prostora na otvorenom te uživanju u ljepoti kolorita i vizura. Romantična klupica po obliku podsjeća na romantiku engleskih parkova. Druge dvije romantične klupice nalaze se u najljepšoj dolini – Dolini dalija, postavljene sa pogledom na cvjetni broš. Kako bi odmor bio još i svrsishodniji, pozivamo posjetitelje da pročitaju poruke postavljene na klupicama.

Javna ustanova – Maksimir je obnovila i osvježila sve tri romantične klupice kako bi one ispunjavale svoju zadaću osmišljenu još prije 1846. godine.