Ovih dana ispuštali smo vode Prvog i Drugog jezera što je bio nužan preduvjet nadolazećih zahvata. Tijekom ispuštanja vode iz jezera zbrinjavali smo živi svijet jezera, ribe, školjke, rakove, kornjače i druge vrste. Na terenu su nam pomogli djelatnici Zoološkog vrta, Vodoprivrede Zagreb i Športsko rekreativnog kluba „Soblinec“ iz Sesveta. Do sada smo zbrinuli preko 7000 riba, 2000 autohtonih školjkaša i 200 slatkovodnih rakova.

Izvazivne vrste životinja, ponajviše crvenouhu kornjaču, izlovljavali smo vršama i mrežama i zbrinuli na prostoru Zoološkog vrta. Po završetku radova, a prema akcijskom planu Prvo jezero postaje njihovo utočište. Crvenouhim kornjačama osigurat ćemo dodatna sunčališta, ali i spriječiti njihov prelazak u ostala maksimirska jezera koja će udomiti našu autohtonu barsku kornjaču. Sve autohtone vrste riba aeriranim smo bazenima odvozili u Treće maksimirsko jezero, dok su se autohtone slatkovodne školjke i rakovi prebacivali u Treće ili Četvrto jezero.

Od posljednjeg čišćenja prošlo je gotovo 20 godina pa je bilo nužno ukloniti mulj i drugi organski materijal koje se nakupilo u jezerima. U Prvom jezeru obnovit će se kamene obale stare gotovo stotinu godina, a obale Drugog jezera učvrstiti kako bi se zaustavila erozija. Kruna zahvata svakako je obnova kamenog slapišta i povratak drvenog kićenog mosta koji će se rekonstruirati prema povijesnim izvorima baš kao i drveno pristanište za čamce.

Još jednom molimo posjetitelje za strpljenje i razumijevanje, jer čišćenjem Prvog i Drugog jezera prava revitalizacija prostora tek započinje te će tijekom izvođenja radova dio postojećih staza i prostora parka Maksimir bit će privremeno nedostupno iz sigurnosnih razloga.