Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima uručio je ključeve električnog vozila za osobe sa tjelesnim invaliditetom i smanjenom pokretljivošću Javnoj ustanovi – Maksimir u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu.

Ravnatelj Javne ustanove – Maksimir, mr.sc. Luka Čuljak s ponosom je preuzeo ključeve od gradonačelnika Grada Zagreba koji je u svom prigodnom govoru istaknuo:

”Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša nema prigodnijeg poklona Javnoj ustanovi – Maksimir od ovog električnog vozila! Neka služi svima, a posebno najpotrebitijim u kretanju parkom i njegovom razgledavanju.” Milan Bandić.

Nakon svečanog uručenja, uslijedila je zajednička probna vožnja parkom Maksimir sa našom dugogodišnjom suradnicom, gospođom Marinom Habijanec. Svečana dodjela prigodno je završena nastupom kvarteta Rucner u paviljonu Jeka.

Cilj nam je ovim vozilom osvijestiti javnost o potrebi povećanja dostupnosti prirode i zaštićenih područja osobama s tjelesnim invaliditetom i sa smanjenom pokretljivošću.

Električno vozilo je nabavljeno u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II) kako bi se olakšalo kretanje osoba s tjelesnim invaliditetom i sa smanjenom pokretljivošću, te će im se na taj način omogućiti sudjelovanje u programima i sadržajima. Električno vozilo za osobe s tjelesnim invaliditetom i sa smanjenom pokretljivošću će također doprinijeti razvoju suvremene i integrirane turističke ponude osiguravanjem podržane infrastrukture za posjetitelje čime će se povećati atraktivnost destinacije i razviti nova ponuda za posjetitelje. Korisnik projekta je Grad Zagreb, a partneri na projektu su: Javna ustanova – Maksimir, Udruga Biom, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR i Udruga Vjetar u leđa, dok je suradnik na projektu Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba. Javna ustanova – Maksimir veliki naglasak stavlja na promicanje jednakih mogućnosti te osigurava značajan broj programskih aktivnosti i sadržaja prilagođen osobama s invaliditetom, uključujući i ovo vozilo kojim će se osobama s invaliditetom i slabije pokretnim osobama omogućiti aktivnije sudjelovanje u programima i sadržajima.

Ovim događanjem simbolično smo obilježili i Svjetski dan okoliša. Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se pod motom „Vrijeme za prirodu“, kao hitan poziv na borbu protiv ubrzanog gubitka vrsta i degradacije našeg prirodnog svijeta izazvanih ljudskim utjecajem. Javna ustanova – Maksimir dala je doprinos zaštiti prirode i okoliša, jer razvija zelenije modele poslovanja.