Veliki autoritet u području gljivarstva prof. dr. sc. Romano Božac rođen 25. lipnja 1942. u selu Matiki kod Žminja u Istri, po struci agronom, sveučilišni profesor u trajnom zvanju, preminuo je 27. veljače u Zagrebu u 78. godini života.

Utemeljio je i vodio jedinstveni Edukativni centar Bogatstvo svijeta gljiva u Zagrebu (2013.), u kojem je danas izloženo više od 2000 liofiliziranih vrsta gljiva iz Hrvatske i brojnih zemalja svijeta, što je ujedno i svjetski rekord. U sklopu svoga djelovanja otkrio je i publicirao 53 nove vrste gljiva, objavio 72 znanstvena rada i 160 stručnih i popularnih radova, objavio 20 knjiga o gljivama, unutar kojih je i kapitalno djelo „Enciklopedija gljiva“ u dva sveska, u kojoj je opisao i u slikama prikazao oko 2000 vrsta gljiva. Utemeljio je „Hrvatski mikološki – gljivarski Savez“ i bio njegov prvi predsjednik. Osnovao je gljivarska društva „Kamilo Blagaić“ Zagreb, „Martinčila“ Labin, „Ožujka“ Rijeka, te utemeljio časopis „Gljivarstvo“. Dobitnik je državnog odlikovanja “Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića“ za znanost, nagrade za životno djelo za promidžbu znanosti o gljivama, zahvalnice Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i brojnih drugih nagrada, povelja, priznanja i zahvala.

Profesor Božac stalno je i strastveno širio znanje o gljivama, mogućnostima uzgoja i vrijednosti gljiva u gastronomiji.

Romano Božac život je opisao riječima: „Život je, kažu, stanje prirodne aktivnosti, sveukupnost međusobno skladnih procesa. Mudrijaši su previdjeli ili zaboravili, da aktivnosti nikada nema bez ekscesa“.