Posjetitelji parka Maksimir i zoološkog vrta unazad više od pola godine svjedočili su opsežnim radovima na obnovi Prvog i Drugog maksimirskog jezera zbog čega je dio postojećih staza i prostora parka iz sigurnosnih razloga bio privremeno nedostupan.

U srijedu 15. prosinca 2021. završena je prva faza radova na obnovi jezera te je započeo proces njihovog ponovnog punjenja. Voda se pušta u Drugo maksimirsko jezero iz kojeg će se ubrzo preliti i u Prvo jezero. Brzinu punjenja diktira količina vode u potoku Bliznec koji opskrbljuje jezera s vodom.

Od posljednjeg čišćenja jezera prošlo je gotovo 20 godina pa je bilo nužno uklanjanje nakupljenog mulja i drugog organskog materijala.  Nakon provedenog čišćenja, tijekom kojeg je iz Prvog i Drugog jezera uklonjeno oko 8.500 m3 nataloženog organskog materijala, puštena je voda. Time su postignuti preduvjeti za ponovno naseljavanje biljnim i životinjskim vrstama.

Radovi na jezerima obuhvatili su ispuštanje vode, zbrinjavanje životinjskog svijeta, obnovu kamene obale na Prvom jezeru i zaustavljanje erozije te učvršćivanje obale Drugog. Tijekom ispuštanja vode iz jezera zbrinjavan je živi svijet. Na terenu su bili djelatnici Zoološkog vrta, Javne ustanove – Maksimir, Vodoprivrede Zagreb, HŠ i Športsko rekreativnog kluba Soblinec iz Sesveta koji su poduzimali korake u skladu sa zakonskom regulativom i pravilima struke. Stručnu podršku tijekom cijele akcije pružali su ihtiolozi iz Hrvatskog ihtiološkog društva.

Očekuje se da će se dio vrsta naseliti prirodnim putem, a dio životinja koje su zbrinute tijekom pražnjenja bit će vraćen u jezera. Pritom će se pratiti stanje kako bi se osiguralo da se uspostavi što je moguće prirodnija životna zajednica autohtonih vrsta. Iznimno, u Prvom maksimirskom jezeru će se osigurati uvjeti za držanje invazivne strane vrste, crvenouhe kornjače, kako bi u kontroliranim uvjetima mogla kvalitetno živjeti, ali da se istovremeno onemogući njezino širenje u prirodu. Izrađen je i Akcijski plan upravljanja ovom vrstom.

Kruna zahvata projekta bit će obnova kamenog slapišta i povratak drvenog kićenog mosta koji se rekonstruira prema povijesnim izvorima baš kao i drveno pristanište za čamce.

Radovi se izvode u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“ koji je sufinanciran sredstvima EU. Korisnik projekta je Grad Zagreb, partneri Javna Ustanova Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba, Udruga Biom, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR i Udruga Vjetar u leđa, a suradnik na projektu Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba.

Zahvaljujemo sudionicima koji su s nama obilježili početak puštanja vode u jezera: pročelniku Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Dejanu Jaiću, pomoćniku pročelnika za poljoprivredu i ruralni razvoj, ujedno i voditelju projekta Jurici Ambrožiću, pomoćniku pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Stipi Tutišu.

Obnova Prvog i Drugog maksimirskog jezera provedena je u sklopu europskog projekta Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)

Aktivnostima u sklopu projekta obnavljamo prirodne i povijesne vrijednosti.