Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suprugom i kćerkom pokojnog prof.dr.sc. Romana Bošca, utemeljitelja hrvatskog gljivarstva i izložene vrijedne zbirke od preko 2.000 vrsta gljiva, ponovno je otvorio vrata novouređenog Edukativnog centra i jedinstvenog proširenog izložbenog prostora „Bogatstvo svijeta gljiva“.

Gradonačelnik Milan Bandić poručio je da, u duhu svoga utemeljitelja, pokojnog prof.dr.sc. Romana Bošca, Centar nastavlja život te je predložio da se novouređeni Edukativni centar preimenuje u Edukativni centar “Prof.dr.sc. Romano Božac”.

Događanje su obilježila i brojna stručna te zanimljiva predavanja Gljivarskog društva Kamilo Blagaić.

Edukativni centar i stalni izložbeni prostor „Bogatstvo svijeta gljiva“ otvoren je u veljači 2013. godine. Tada se prostirao na 180 m2, a nalazi se u samom središtu Zagreba. Osnovali su ga Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba i Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić, centrom upravlja Javna ustanova – Maksimr. Edukativni centar, između ostalog, posjetiteljima prezentira liofilizirane – žive gljive, što znači u njihovom izvornom obliku, veličini i boji, te prirodnom staništu, a sam prostor edukativnog centra zamišljen je kao mjesto odvijanja različitih aktivnosti: organiziranje edukacija, stručno i znanstveno determiniranje i liofiliziranje prikupljenih gljiva, izlaganje stručno determiniranih eksponata, izdavanje stručnih publikacija i brošura čime se omogućuje građanima znanstveno proučavanje gljiva, sezonsko organiziranje radionica i izleta za djecu i odrasle radi prikupljanja gljiva za izložbene eksponate te razvijanje svijesti, osobito mladih, o odgovornosti za očuvanje okoliša i bioraznolikosti krajobraza.

Proširenjem i uređenjem Edukativni centar raspolaže prostorom od 300 m2 te uz vrijednu zbirku od 2.000 vrsta gljiva u prostoru do postava posjeduje odvojenu predavaonu/dvoranu sa kapacitetom od 40-tak sjedećih mjesta koja je na raspolaganju svim zainteresiranima za predavanja, stručne skupove ili radionice.

Edukativni centar nastavlja živjeti u duhu pokojnog tvorca i oblikovatelja, na način da će postav moći posjetiti organizirane grupe školske djece, turista, ljubitelja gljiva i svih ostalih koji pokažu interes, te dobiti sve potrebne informacije i edukaciju na jednom mjestu.

Dvorana i postav otvoreni su za javnost utorkom i četvrtkom od 13:00 do 19:00 sati, a srijedom, petkom i subotom od 10:00-17:00 sati. Također, svaki sakupljač, ljubitelj i poznavatelj gljiva moći će donijeti primjerak za koji smatra da je vrijedan, poseban ili rijedak te ga ostaviti u Edukativnom centru na stručnu determinaciju, zatim na liofiliziranje, te stavljanje u izložbene vitrine uz natpis determinirane vrste i ime osobe koja ga  donijela.

Cijeli prostor Edukativnog centra povezan je informatičkom infrastrukturom sa vrlo brzim WI-FI prijenosom dostupnim svim posjetiteljima. Tendencija nam je uspostaviti audio vodiče kako bi svaki posjetitelj dobio potrebne informacije, a opet mogao uživati i razgledavati postav intenzitetom i potrebama koji sam odabere.

Bogatu ostavštinu, trud i rad profesora Bošca ćemo njegovati kroz unaprjeđivanje rada Edukativnog centra, suradnjom sa ljubiteljima gljiva te uključivanjem što više zainteresiranih pojedinaca i grupa za nastavak proširenja ove neprocjenjive kolekcije.

 

Javna ustanova – Maksimir