I dok neki s tugom pozdravljaju ljeto, u ponedjeljak, 23. rujna stigla sam je jesen. Zemlja je u trenutku početka jeseni od Sunca udaljena 150136350 km, a dan i noć traju podjednako, Sunce izlazi i zalazi točno na istoku i zapadu. Početak jeseni još nazivamo jesenja ravnodnevnica ili jesenski ekvinocij.

Jesen mnogima donosi brojne radosti poput uživanja u žarko crvenim, žutim i narančastim bojama, berbi grožđa, branju gljiva, no i nižim temperaturama zraka, kao i smirivanju svih aktivnosti. Nekima jesen simbolizira i željenu promjenu u životu, novi početak. Opadanje lišća sa stabala zapravo simbolizira krug života – nešto mora nestati, otpasti, promijeniti se da bi nastao novi život. Nakon što izvede predivan spektakl, otpalo lišće pretvara se u gnojivo koje će omogućiti nastavak rasta u proljeće.

Ovo naj koloritije godišnje doba oblači Parku najljepše kreacije kojima se možemo samo diviti.

Želimo vam da istinski uživate u parku Maksimir u svakom godišnjem dobu, a dolaskom jeseni želimo vam da malo usporite – i da pogledate oko sebe, da doživite šarenilo boja, bogatstvo plodova ili boju neba. Jesen donosi i berbu plodova na većini biljaka trajnica kao što su jabuke, kruške, šljive, grožđe… Isto tako na većini listopadnih stabala tijekom jeseni će otpasti svo lišće. Također, životinje koje će zimi utonuti u zimski san tijekom jeseni će finalizirati nakupljanje masnih naslaga i zaliha hrane koje će im omogućiti da prežive zimu.

Vama želimo uživanje u jesenskim čarima, a mi jesen pozdravljamo pjesmom Dragutina Tadijanovića:

Pozdrav šumi

Pozdravljam te, zelena šumo, velika.

Pozdravljam te u ovo jutro mirisno

Kad se granje pod teškom rosom savija

Blistajući na sunčanoj svjetlosti.

Korijenje tvoje crnu zemlju sapinje,

A stabla stoje čvrsto kao divovi.

O, šumo, zelena šumo!

Ja volim miris tvojih cvjetova

I šuštanje lišća na granama.

O, kako volim tvoje hladne izvore,

I mahovinu, i bilje, i košute.

Volim te kao majku, šumo.

Tebe i tvoje ptice.

Dragutin Tadijanović