Maksimalno na strani prirode!

Javna ustanova Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba predstavila je u značajnom krajobrazu Savica novi vizualni identitet, studije i planske dokumentacije te aktivnosti u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu-unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II).

Riječ je o projektu koji se provodi u Zagrebu na području spomenika parkovne arhitekture Park Maksimir i značajnom krajobrazu Savica, a  kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu programa Promicanje održivog razvoja prirodne baštine.

Korisnik projekta je Grad Zagreb u čije je ima izaslanik gradonačelnika, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje gospodin Dejan Jaić istaknuo:

‘Zadovoljstvo je biti ovdje sa spoznajom da ćemo tijekom godine sve započete akcije u sklopu projekta Gradski prozoru u prirodu privesti kraju. Mogu najaviti kako će Grad Zagreb i u budućnosti aplicirati na EU projekte vezane uz zaštitu prirode.’

S novim vizualnim identitetom Javne ustanove Maksimir i radovima u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu koji su u fazi završetka javnost je upoznala Nika Dolenc, vršiteljica dužnosti ravnateljice Javne ustanove Maksimir.

‘Izradili smo novi vizualni identitet. Prepoznatljivost će nam donijeti list hrasta koji je zavičajna vrsta i prisutan je u mnogim zaštićenim područjima Grada Zagreba kojima upravljamo, a u pitanju je 20 zaštićenim područja i pet područja ekološke mreže zaštićena na razini Europske unije. Zbog svega razmatra se i prednost proširenja djelatnosti za upravljanje svim prirodnim vrijednostima što uključuje i strogo zaštićene vrste koje obitavaju na tom području. Cilj je da nas se prepozna kao one koji su maksimalno na strani prirode što je i novi slogan naše ustanove. U tom smjeru razmišljamo i o promjeni imena ustanove kako bi sve povezali u cjelinu’, rekla je Dolenc te izvijestila kako je u tijeku i izrada suvenira, ali i marketinška kampanja.

‘Izradili smo promotivne video materijale koje smo prilagodili i gluhim osobama, a krenula je i kampanja na radijskim postajama pa ste tako možda čuli ovih dana na radijskim programima cvrkutanje ptica, kreketanje žabica ili glasanje djetlića koji obitavaju na našem području.’

Biljana Janev Hutinec, voditeljica istraživanja i razvoja Javne ustanove Maksimir je govorila o  izazovima koje je projekt Gradski prozori u prirodu stavio pred stručnjake ustanove te studijama i dokumentima upravljanja koji su u fazi izrade.

‘Upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže, posebice u urbanoj sredini kao što je Grad Zagreb ponekad može biti izazovno. Upravo zato, u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu u suradnji sa stručnjacima izrađen je, ili je u završnoj fazi, veći broj studija i dokumenata upravljanja poput planove upravljanja za značajni krajobraz Savica i park Maksimir. Osim navedenog, izrađeni su i novi edukativni programi, a redovito provodimo i istraživanja i praćenja stanja pojedinih vrsta i staništa. Na konferenciji Gradski prozori u prirodu, koja je nedavno održana, bilo je predstavljeno više od 60 znanstveno-stručnih radova vezanih uz urbanu bioraznolikost i zelenu infrastrukturu. Sve navedeno će nam uvelike olakšati upravljanje zaštićenim područjima na zadovoljstvo svih posjetitelja, ali i biljnih, životinjskih i gljivljih stanovnika zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 Grada Zagreba’, istaknula je Janev Hutinec.

Partneri na projektu Gradski prozoru u prirodu su osim, Javne ustanove Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba, i Udruga Biom, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR te Udruga Vjetar u leđa, a suradnik Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba.