Finalist „Gradski dečko Dedek“

Javna ustanova Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima grada Zagreba na natjecanju za Hrvatsko stablo godine kandidirala je najstarijeg stanovnika parka Maksimir, stablo hrasta lužnjaka zvano „Dedek“.

„Dedek“ već 600 godina krasi livadu Kišobran gdje pruža utočište mnogobrojnim životinjskim vrstama. Živući je spomenik i podsjetnik na neka prošla vremena. Uživa zaštitu kao stanovnik parka Maksimir, koji je zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture.

Unatoč činjenici da je dva puta stradao od munje groma, čiji ožiljci su vidljivi na deblu i kori, „Dedek“ i dalje ponosno stoji kao simbol trajnosti i čvrstoće i podsjetnik na istinske vrijednosti i snagu prirode.

Svoj život u parku Maksimir „Dedek“ je započeo u vrijeme kada je kralj Matijaš Korvin zbog opasnosti od najezde Turaka dao utvrditi Kaptol što svjedoči o tome koliko je fascinantna povijest ovoga stabla koje je raslo sa svojim Zagrebom. Poprimivši gotovo mitski status među zaljubljenicima u prirodu koji svakodnevno posjećuju park Maksimir, „Dedek“ nas podsjeća na priče iz slavenske mitologije koje hrast smatraju svetim stablom čije grane predstavljaju živi svijet nebesa, nebo i zemlju, a njegovo duboko korijenje podzemlje i zagrobni život.

„Dedek“ je kako za prošle tako za sadašnje i sve buduće generacije simbol drva života.

Da bi se i u svijetu prepoznala njegova snaga, značaj, ljepota i raskoš pozivamo vas da ga podržite javnim glasovanjem putem interneta:

https://zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/