Prekrasan drveni lučni most, koji je nekada krasio park Maksimir, bit će u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu ponovo vraćen u Park.

Uskoro se predviđena završetak radova.

Ovim projektom planira se rekonstrukcija slapišta na spoju Prvog i Drugog maksimirskog jezera i drvenog mosta nad slapištem (Čipkasti most) te rekonstrukcija vizure na liniji Lavlji most – Vidikovac, čija je osobita kvaliteta u sagledavanju botaničkih vrsta i estetskog doživljaja parka.

Pogled u prošlost…

Park Maksimir oblikovan je tijekom 18. i 19. stoljeća. Izgrađen je krčenjem autohtone šume hrasta lužnjaka i običnog graba. Za oblikovanje su zaslužni poznati europski vrtni arhitekti toga vremena, čijom zaslugom je uređena vizura i podignut niz parkovnih objekata.

Jedna od najstarijih karakterističnih vizura parka je ona koja omogućuje pogled s Vidikovca do Lavljeg mosta preko Prvog i Drugog jezera, Labuđeg otoka, slapišta i Čipkastog mosta.

Prvo i Drugo jezero povezani su manjim slapištem, na koje je postavljen prirodni kamen preko kojeg se voda žuboreći slijevala u Prvo jezero (Donje jezero). Preko slapišta izgrađen je drveni lučni most s izrezbarenom ogradom, koju je poput čipke ukrasio zagrebački stolarski majstor Karl Rinner stoga ga danas nazivamo i Čipkasti most.

Ukrasni lučni most bio je obojen u bijelo pa je tih godina zajedno s Vidikovcem predstavljao najčešći motiv razglednica iz Maksimira.