Projekt “Od izvora do mora” u organizaciji Coca-Cole i Jutarnjeg lista je u suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske i Javnom ustanovom – Maksimir, na jezerima Savica okupio motivirane srednjoškolce i studente. Rijetko kome da je ovo prva akcija čišćenja. Prikupljeno je više od tone otpada.

Nika Dolenc, vršiteljica dužnosti ravnateljice Javne ustanove Maksimir, komentira: “Prostor koji obuhvaća jezera na Savici je vrlo važan Gradu Zagrebu te je i zaštićen Zakonom o zaštiti prirode.

Kao jedinstven dio prirode na području Grada Zagreba svojim podržavajućim karakterom za stanovnike grada i za veliku urbanu bioraznolikost predstavlja vrijedno područje prirode u gradskom tkivu.

Nažalost, i u zaštićenim područjima prirode jedan od kontinuiranih problema je nekontrolirano odlaganje otpada pa ovu priliku koristimo kako bismo još više osvijestili građane o važnosti očuvanja prirode i okoliša te o odgovornom i održivom ponašanju prema prirodi i okolišu. Zahvaljujemo Savezu izviđača Hrvatske, Jutarnjem listu i Coca-Coli na pomoći u borbi s nepropisno odloženim otpadom pogotovo kroz stavljanje naglaska na zaštićena područja prirode u Gradu Zagrebu.”

Ekološku akciju na Savici podržao je i Zagrebački holding koji je putem podružnice Čistoća volonterima i organizatorima besplatno osigurao odvoz, zbrinjavanje i vaganje otpada uklonjenog iz prirode.

Projekt “Od izvora do mora” promiče brigu za okoliš i podizanje svijesti o važnosti smanjenja otpada, zaštitu i čišćenje područja uz rijeke, jezera i obale mora.