Pozivamo Vas da nam se pridružite u ponedjeljak, 11. travnja 2022. od 9h na akciji Čigranje na otočiću na šljunčari Rakitje. Prva takva akcija je održana 2018. godine u suradnji Zavoda za ornitologiju HAZU, Udruge Biom i Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije i urodila je plodom – prekrivanje otoka geotekstilom i šljunkom znatno je usporilo zarastanje otočića i osiguralo održavanje stabilne populacije čigri. Ipak, protokom vremena dio šljunka se isprao s otočića i potrebno ga je nadopuniti kao i očistiti otočić od vegetacije, a sve kako bismo osigurali čigrama pogodno mjesto za gniježđenje.

Ove godine akcija će se provesti suradnjom Javne ustanove Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba, Zavodom za ornitologiju HAZU, Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije i Udrugom Biom.

Gdje? Jezero Rakitje. Na zapadnom izlazu iz Zagreba, nakon mosta preko Save treći izlaz desno s Ljubljanske avenije. Pratiti znakove za „Kamp Zagreb“, pa zaokružiti jezero po makadamu i parkirati preko puta otoka kod informativne ploče o čigri.

Više informacija pronađite u pozivu.