ZAGREB – Dvadesetak učenika Srednje škole – Centar za odgoj i obrazovanje Zagreb ove je subote u Parku Maksimir sudjelovalo u interaktivnom edukativnom programu „Život stabla“. Događanje je održano povodom obilježavanja Europskog dana parkova (24. svibnja), s temom pristupačnosti zaštićenih područja i uključenost svih posjetitelja u zaštićenim područjima, a organizirali su ga Javna ustanova Maksimir, WWF Adria i Srednja škola-Centar za odgoj i obrazovanje Zagreb.

„Ovim edukativnim programom želimo djeci i mladima ponuditi edukativni sadržaj na zabavan i interaktivan način. Učenicima se omogućuje rekreacija i iskustveno učenje o prirodi u prirodi. Nastava u prirodi je neophodna za uspješan razvoj svakog djeteta, a posebno djeteta s teškoćama jer ih uči promatrati, gledati, slušati, opipavati, kretati se, sl. i to kroz odgojno- obrazovna područja“, poručila je Đana Baftiri, ravnateljica Srednje škole-Centar za odgoj i obrazovanje Zagreb.

Javna ustanova Maksimir dugi niz godina provodi edukativne programe za djecu osnovnoškolske dobi. Njihov je program baziran na ključnim temama za niže razrede osnovne škole, a sukladno HNOS-u uključuje istraživački rad i edukativne radionice i igre uz stručno vodstvo. „Programom ‘Život stabla’ za učenike s intelektualnim poteškoćama dodatno smo obogatili ponudu parka i napravili korak prema tome da zaštićena područja budu edukacijski dostupnija svim ciljnim skupinama“, izjavio je  mr.sc. Luka Čuljak, ravnatelj Javne ustanove – Maksimir.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF kroz svoj rad surađuje s lokalnim zajednicama i koristi pristup temeljen na ljudskim pravima i jednakim prilikama.

„Jedan od problema koje smo uočili jest nedostupnost pojedinih dijelova zaštićenih područja za osobe s invaliditetom i intelektualnim poteškoćama, zbog čega su te skupine vrlo često isključene iz redovitih programa u zaštićenim područjima. Upravo nam je kroz ovo događanje bila namjera ukazati na ovaj problem i osvijestiti javnost o potrebi uključivanja svih pojedinaca našeg društva u programe koje pružaju zaštićena područja“, kazala je Ana Krvarić iz WWF Adrije.

U okviru ove inicijative izrađene su upute za izvođenje prilagođenih edukativnih programa u zaštićenim područjima čime će se osigurati dijeljenje dobre prakse sa svim zaštićenim područjima u Hrvatskoj, ali i šire.

Program je osmišljen u okviru europskog projekta „Ekoturizam srednje Europe – alati za zaštitu prirode˝ (CEETO) koji je usmjeren na unaprjeđenje kapaciteta upravitelja zaštićenih područja (nacionalni parkovi, parkovi prirode, područja Natura 2000 i dr.) za održivo upravljanje i korištenje prirode i njenih vrijednosti.

Izvor: http://www.wwfadria.org/