Početna stranica
Kako do nas?
Novosti
Kalendar događanja
Foto galerija
Korisni linkovi
Interaktivna karta Maksimira
Kontakti
 
 
Ponuda Parka > Sport i rekreacija
O nama O Paku Kulturna baština Prirodna baština Ponuda Parka
 

 

 
 
Naša ponudaUgostiteljska ponudaSport i rekreacijaZa djecuZoološki vrt Grada Maksimira
   

SPORT I REKREACIJA

Jedna od ideja vodilja osnivača parka Maksimir biskupa Maksimilijana Vrhovca kada je krenuo u njegovo uređenje bila je da staru biskupsku šumu na kraju grada pretvori u prostor za odmor i rekreaciju građana Zagreba.

Osvrnemo li se malo u prošlost, vidjet ćemo da se uz park Maksimir vežu počeci mnogih športskih igara kod nas.

Godine 1853. otvoreno je u parku Maksimir prvo zagrebačko klizalište na Donjem (Prvom) jezeru.

Uz obronke parka Maksimir vezani su počeci skijanja i rodlanja (sanjkanja) u Zagrebu. Još davne 1894. godine Franjo Bučar organizirao je u parku Maksimir prve skijaške tečajeve i skijaške ture.

Godine 1923. na Donjem (Prvom) jezeru u parku Maksimir održana je prva međunarodna plivačka i vaterpolska utakmica.

Godine 1931. u parku Maksimir je uređeno prvo golfsko igralište kod nas. Igralište je imalo devet rupa, a njegovo uređenje inicirao je prvi golfski klub na ovim prostorima Golf klub "Zagreb", osnovan 1927. godine.

Povijest još bilježi da su se u parku Maksimir održavala natjecanja u veslanju i vozile međunarodne biciklističke utrke.

Danas je park Maksimir idealno mjesto gdje se na pet minuta od centra grada možete barem na trenutak skloniti od gradske vreve i uživati u odmoru i rekreaciji. Brojne su mogućnosti koje park u tom pogledu pruža svojim posjetiteljima, kao što su šetnja po uređenim stazama parka, nordijsko hodanje, trčanje, vožnja biciklom, veslanje čamcima na Trećem jezeru, a za rekreaciju najmlađih posjetitelja tu su i dva moderno uređena dječja igrališta.

Ako vam sve ovo nije dovoljno, možete se uključiti u neku od organiziranih aktivnosti koje u parku Maksimir provode razne udruge. Stupite s njima u kontakt!

 

Atletski klub »Veteran«
http://www.akveteran.com/

Huck Finn Adventure Travel
http://www.huck-finn.hr/

Odred izviđača »Maksimir«
http://maksimir.siz.hr/index.asp

Orjentacijski klub »Maksimir«
http://www.ok-maksimir.hr/

Planinarski savez Zagreba
http://www.planinar.hr/

Zagrebački savez za športsku rekreaciju »Šport za sve«
http://www.zgsport.hr/

Naša preporuka: NORDIJSKO HODANJE

Nordijsko hodanje je oblik vježbe koji pokreće vaše tijelo kontroliranim ritmičnim tempom, pri čemu se koristite posebnim štapovima koji vam omogućavaju da postignete visok stupanj aerobne vježbe. Svake subote od 9 do 11 sati na ulazu u park Maksimir čeka vas stručni voditelj kojemu se možete obratiti za sve detaljnije informacije vezane za uključenje u ovu aktivnost.

Letak - Nordijsko hodanje, pdf, 2.03 MB

 


 

REKREACIJSKO-ŠPORTSKI RIBOLOV

Na Petom jezeru ribiči ŠRU "Bukovac-Maksimir", obavljaju rekreacijsko-športski ribolov. Svi zainteresirani za ribičku školu ili rekreativni ribolov, slobodno nam se obratite za više informacija u Infocentar parka Maksimir.

 

JOGA U MAKSIMIRU

Već nekoliko godina za redom tijekom ljetnih mjeseci udruga Joga u svakodnevnom životu organizira program za posjetitelje parka Maksimir. Tako svi oni koji žele jutro započeti nekom fizičkom aktivnošću mogu se svake srijede od 7.00 do 8.00 sati uključiti u vježbe joge na livadi kod velike pozornice (više informacija na www.yoga-in-daily-life.hr).

 

 
e-razglednice
 
Igre i zabava
 
Maksimir u medijima
   
     
Na vrh stranice
Javna ustanova – Maksimir, Maksimirski perivoj 1
HR-10000 Zagreb, tel.: ++385 (0)1 2320 460, fax: ++385 (0)1 2320 461
e-mail: park-maksimir@park-maksimir.hr