Početna stranica
Kako do nas?
Novosti
Kalendar događanja
Foto galerija
Korisni linkovi
Interaktivna karta Maksimira
Kontakti
 
 
Novosti
O nama O Paku Kulturna baština Prirodna baština Ponuda Parka
 
   

Maksimir Arhiva novosti (2016.)
Arhiva novosti (2015.)
Arhiva novosti (2014.)
Arhiva novosti (2011.-2013.)
Arhiva novosti (2006.-2010.)


2017. godina

 

 


/Park Maksimir, 29. lipnja 2017. godine/

Smart guide - rezultati nagradne igre

Smart GUide


Život u velegradu ima svoje prednosti, a neki kažu i nedostatke. Nekad nam se čini da moramo pod hitno pobjeći od gradske vreve i buke koja nas okružuje. Jedan od najomiljenijih zagrebačkih parkova je Maksimir, koji više od dva stoljeća otvara svoja vrata građanima koji su željni netaknute prirode gotovo u centru grada.

Danas, kada živimo u vremenu visoke tehnologije i potpune dostupnosti, park Maksimir proširio je  svoju ponudu uslugom Smart Guide koja posjetiteljima omogućava stručno vođenje kroz parkovnu arhitekturu, prirodne i kulturne znamenitosti putem pametnog telefona kroz nekoliko jednostavnih koraka.

Sve što trebate je vaš pametni telefon i malo dobre volje kako bi ste u potpunosti uživali u zelenilu parka Maksimir!

Na vašem pametnom telefonu upišite www.maksimir.vodic.hr kako biste saznali više o vegetaciji, otkrili tajnu o maksimirskim žabama,  parobrodu koji je nekoć plovio prvim jezerom ili kako je snimljena legendarna scena iz filma “Tko pjeva zlo ne misli” na Vidikovcu koji je smješten na vrhu glavne aleje. Pin za pokretanje aplikacije potražite u info centru parka Maksimir.

U Smart Guide aplikaciji za vas smo pripremili i zanimljivi kviz znanja u kojemu se pitanja odnose na povijesnu baštinu i sadržaje koje nudi zagrebačka oaza s pet jezera. Naravno, za najspretnije i sretnije kvizaše pripremili smo i zanimljive nagrade među kojima ističemo kao prvu nagradu: obiteljski paket ulaznica za posjet slatkovodnom akvariju Aquatica u Karlovcu, obiteljsku ulaznicu za posjet Muzeju grada Karlovca, obiteljski ručak u Bistro>Bar Kastel, kao drugu nagradu: obiteljsku piknik košaricu ,te treću nagradu: poklon bon u dućanu zdrave hrane Mljac Mljac gdje možete nabaviti sve sastojke za obiteljski ručak.

Pitanja na koja ste  trebali odgovoriti nisu teška, primjerice ako ste znali nabrojiti prve tri životinje koje su bile stanovnice zagrebačkog zoološkog vrta kada je otvoren prije 90-ak godina smiješile su vam se, osim zabave, i neke od nabrojanih nagrada.

Pitanja na koja ste trebali odgovoriti su:

1.    Jeste li znali da se u Parku nekad igrao Vaterpolo. I to na prvom jezeru. Prva utakmica  se odigrala 1921. g. protiv kombiniranih momčadi Splita i Rijeke, a dvije godine kasnije održao se i međunarodni turnir na kojem je sudjelovao klub iz:
a)      Italije
b)      Austrije
c)       Mađarske

2.       Dok šećete centrom grada pored HNK nasuprot Muzeja za Umjetnost i obrt možete vidjeti skulpturu Sveti Juraj ubija Zmaja, Antona Dominika Fernkorna iz 1853. godine.

Jeste li znali da je ista skulptura prije bila u parku Maksimir:
a)      Na perivoju kod ulazu u Park
b)      Na livadi ispod vidikovca
c)       Kod kapelice sv. Jurja

3.       Park se stalno razvijao i uređivao. Prvo jezero je  prošireno i obogaćeno sa jednim većim i jednim manjim otokom. Veći otok dobio je naziv Labuđi otok i na njemu je 1925. g. smješten Zoološki vrt sa prvim životinjama: 
a)      2 vuka, medvjed i 4 papige tigrice
b)      jelen s 2 košute, vepar i 3 fazana, 
c)      3 sove i 3 lisice

 

Odgovora je bilo puno. I točnih, ali i netočnih, najsretniji od vas su bili:

1. Nagrada: 
Obiteljska ulaznica u AQUATICU – Slatkovodni akvarij Karlovca
Obiteljska ulaznica u Gradski muzej Karlovca
Obiteljski ručak u Bistro&Bar Kastel, u starom gradu Dubovac

Dobitnica: Danijela Bilogrević

2. Nagrada: 
Zagrebački Piknik - Obiteljska košarica u parku Maksimir

Dobitnik: Ivan Cindrić

3. Nagrada: 
Dućan zdrave hrane Mljac Mljac, 
Bolnička cesta 95, Zagreb 
Sastojci za obiteljski ručak 

Dobitnik: Jurica Dugandžić


Čestitamo dobitnicima i pozivamo vas da nam se pridružite u otkrivanju tajni najljepšeg zagrebačkog parka!


 

 


/Park Maksimir, 18. lipnja 2017. godine od 10:30 sati/

GLOBALNI PLES VODE 2017.

2


Udruga HrUPT iz Zagreba poziva na plesnu akciju 'Globalni ples vode' koja će se održati 18. lipnja 2017. u 10.30 sati u Parku Maksimir. Time se i Hrvatska pridružuje globalnoj manifestaciji 'Global Water Dances' koja uz pomoć lokalnih plesnih zajednica nastoji usmjeriti pažnju na problem čiste i pitke vode...

U događanju sudjeluju učenici Škole za balet i ritmiku Zagorska i učenici Umjetničke škole Franje Lučića iz Velike Gorice. Plesno događanje će započeti kod samog ulaza, nastavit će se uz prvo jezero, Paviljon jeke, te na livadi podno Vidikovca gdje se i od ostalih očekuje da se pridruže.

Svrha i cilj plesnih događanja u Parku Maksimir je podizanje svijesti o važnosti opstojnosti čiste i pitke vode na našoj planeti.

Plesnom akcijom se želi osvijestiti važnosti očuvanja vode u prirodi.

Kroz pokrete i ples učesnici postaju kapi vode, potoci, rijeke, jezera i oceani.

Svojim gibanjem tijela oni slave vodu i život.

http://globalwaterdances.org

>> PLAKAT - GLOBALNI PLES VODE 2017. (pdf, 7.7 MB)

 

 


/Park Maksimir, 3. lipnja 2017. godine od 10 do 19 sati/

sensa DAN - PARK MAKSIMIR

2

7. Sensa dan donosi vam zdravlje, vitalnost i ljepotu na jednom mjestu! Družite se s nama sedmi put u parku Maksimir 3. lipnja od 10 – 19 sati. Isprobajte prirodne i organske proizvode, nove tehnike vježbanja, izradu sirovih slastica, naučite brinuti o sebi i svome zdravlju, poslušajte inspirativna predavanja, naučite se opustiti uz stručnjake za relaksaciju, saznajte kako se manifestiraju želje... Provedite dan u prirodi uz učenje, relaksaciju i zabavu za cijelu obitelj te u svoj život unesite pokoju zdravu naviku! Sve su radionice i sadržaji besplatni.

>> PLAKAT - sensa DAN - PROGRAM DOGAĐANJA (pdf, 2.1 MB)

 

 


/Park Maksimir, 27. svibnja 2017. godine od 10 do 20 sati/

Popularni Zagrebački piknik se vraća u Maksimir - prvi piknik 27. svibnja

2

 

Svake subote od 27. svibnja do sredine rujna:
Popularni Zagrebački piknik se vraća u Maksimir - prvi piknik 27. svibnja

Organizatori Zagrebačkog piknika u parku Maksimir, prvi puta predstavljenog prošle godine, najavljuju novu sezonu piknika u omiljenom zagrebačkom parku!
Cjelodnevno događanje koje je prošle godine od lipnja do rujna svake subote privlačilo brojne posjetitelje željne ugodnog poslijepodneva u hladu najljepše zelene oaze u gradu, od 27. će svibnja, tijekom cijelog ljeta do 16. rujna, biti idealnom subotnjom destinacijom za druženje!

Reakcije posjetitelja prošle su godine bile izvrsne - kako domaćih gostiju, tako i turista, kojima se svidio ovaj nekonvencionalni način upoznavanja s lokalnom zajednicom. Zagrebački piknik zamišljen je kao cjelodnevno druženje za sve generacije, čija je misija u Maksimir vratiti tradiciju obiteljskih i prijateljskih okupljanja u slobodno vrijeme.

Zagrebački piknik održavat će se svake subote od 10 do 20 sati, na livadi kod drugog jezera u parku Maksimir, a ulaz je besplatan.

Neovisno o tome želite li svoj doručak pojesti u prirodi, ili simpatiju iznenaditi gablecom i Zagrebačkom piknik košarom s domaćim zalogajima, ili pak prijatelje i obitelj iznenaditi laganim ljetnim ručkom u hladu stoljetnih maksimirskih krošnji - Zagrebački piknik je idealan odgovor na svaku ideju!

Za sve one koji subotu žele provesti bez kuhanja, spremne su Zagrebačke piknik košare koje i ove godine donose lagane zalogaje s hrvatskim proizvodima - svježim sirom, sendvičima i osvježavajućim pićima! Tu je, naravno, i Piknik-bar koji tijekom cijelog dana nudi osvježavajuća pića i sokove.

Atmosfera svakog piknika je potpuno drukčija, a za glazbenu kulisu svakoga su puta tu DJi sa svojim glazbenim odabirom.
Organizatori su pripremili i brojne rekvizite za sportske igre na otvorenom, poput lopti, reketa i frizbija, a za sve ljubitelje društvenih igara koji ih zaborave ponijeti na piknik - mogu ih pronaći na Maksimiru! Najmlađe će razveseliti kreativni kutak s bojankama i različitim dječjim igrama.
Usto, tu je i kutak za sve knjigoljupce koji se ljeti vole opustiti u hladu, s laganim štivom u ruci - otvorena biblioteka sa zanimljivim naslovima!
Javna ustanova Maksimir svake će subote u 12 sati organizirati besplatne edukativne ture Maksimirom za cijelu obitelj – pod nazivom “Putevima Jurja Haulika”. Ova zabavna tura počinje na Livadi kraj Drugog jezera, gdje se održava i Zagrebački piknik! Valja spomenuti i virtualni besplatni audio-vodič Maksimirom, SmartGuide, putem kojeg posjetitelji mogu upoznati 160 zanimljivih priča parka Maksimir. Vodič se može preuzeti s GooglePlay i iTunes trgovina, a PIN za pristup zatražiti u Piknik-baru i otvorenoj biblioteci na Pikniku.
Nema razloga da nam se ne pridružite u Maksimiru, svake subote od 10 do 20 sati!
Pobjegnite od ljetnih vrućina i osvježite se u hladu Zagrebačkog piknika.

2

2

2

2

 

 


/Park Maksimir, 20. svibnja 2017. godine od 11 do 17 sati/

DAN BIORAZNOILIKOSTI

2

DAN BIORAZNOILIKOSTI

Park Maksimir, Zagreb
20. svibnja 2017.,11 do 17 sati

RADIONICE ZA DJECU I ODRASLE,
ZABAVNO-EDUKATIVNI PROGRAM,
OBILASCI, NAGRADEN IGRE

>> PLAKAT - PROGRAM DOGAĐANJA (pdf, 2.51 MB)
>> PLAKAT - DAN BIORAZNOILIKOSTI (pdf, 2.49 MB)

 

 


/Park Maksimir, 1. svibnja 2017. godine od 10 do 18 sati/

1. MAJ U PARKU MAKSIMIR - PROGRAM

2

GLAVNI ULAZ U PARK MAKSIMIR  

10,00 sati

podjela karanfila                             

Puhački orkestar ZET-a                
Zagrebačke mažoretkinje                 
KUD Sveta Ana Odranski Obrež               

VIDIKOVAC

12,00-13,00 –Puhački orkestar ZET-a
13,00-14,00 – Puhački orkestar HKUD Željezničar

POZORNICA

10,30-18,00 sati
10,30 – 10,45             Zagrebačke mažoretkinje
10,45 – 11,00             Puhački orkestar ZET-a
11,00 – 11,30             KUD Sveta Ana Odranski Obrež
11,30 – 13,00             KIĆO SLABINAC
13,00 – 13,15             DJEČJI ZBOR MALI SESVEĆANI
13,15 – 13,45             KUD HORVATI
13,45 – 14,15             DJEČJI ZBOR MEDANJACI
                                   DJEČJI ZBOR KIKIĆI
                                   TEEN ZBOR GENIJALCI
14,15 – 14,45             KUD PRIGORSKI ZDENEC
14,45 – 15,15             KUD DRAGUTIN DOMJANIĆ VUGROVEC
15,15 – 16,15             ANSAMBL OD BACHA DO SEVDAHA
                                   prof.SEMIR HASIĆ - SAMMY
16,15 – 16,45             GOSPEL ZBOR SUNCE
16,45 - 18,00              DJ

 

 


/Park Maksimir, ponedjeljak 20. ožujka 2017. godine od 10 do 14 sati/

Upoznavanje proljetnica Hrvatske i Maksimira

u Parku Maksimir na prvi dan proljeća

2

Povodom početka proljeća Hrvatska agencija za okoliš i prirodu i Javna ustanova-Maksimir organiziraju

Upoznavanje proljetnica Hrvatske i Maksimira

u Parku Maksimir na prvi dan proljeća, u ponedjeljak 20. ožujka 2017. godine

od 10 do 14 sati

Tom prigodom za posjetitelje ćemo u 10.00, 11.00, 12.00 i 13:00 sati organizirati besplatne edukativne ture za upoznavanje proljetnica pod stručnim vodstvom botaničara.

Među najpoznatijim proljetnicama nalaze se visibaba, jaglac, šumarice, proljetni drijemovac, ljubice, pasji zub itd. S čestim proljetnicama susrećemo se na livadama i u šumama, a neke proljetnice su rijetke i ugrožene. Proljetnice općenito imaju važnu ulogu u ekološkim sustavima. Sada, u rano proljeće, dok druge biljke još ne cvjetaju, proljetnice predstavljaju važan izvor nektara i peluda kukcima koji ih radi toga posjećuju i tako oprašuju. Zbog svojih privlačnih i mirisnih cvjetova upotrebljavaju se i u parfumerijskoj industriji, hortikulturi, služe kao inspiracija umjetnicima, koriste se i u kulinarstvu, a zbog ljekovitih svojstava i u pučkoj medicini i homeopatiji.

U posljednjim desetljećima ljudski pritisak na prirodu postaje sve veći, pa proljetnice, kao uostalom i mnoge druge biljke, postaju izravno ugrožene čovjekovim djelovanjem. Kako bismo proljetnice što bolje upoznali i time pridonijeli njihovom očuvanju organiziramo ovo događanje.

Molimo da se grupe najave u Infocentar Javne ustanove - Maksimir na telefon 098416674.

Pozivamo Vas da nam se pridružite! Veselimo se Vašem dolasku!

 
e-razglednice
 
Igre i zabava
 
Posjetite nas i na:
     
             
Na vrh stranice
 
Javna ustanova – Maksimir, Maksimirski perivoj 1
HR-10000 Zagreb, tel.: ++385 (0)1 2320 460, fax: ++385 (0)1 2320 461
e-mail: park-maksimir@park-maksimir.hr