Početna stranica
Kako do nas?
Novosti
Kalendar događanja
Foto galerija
Korisni linkovi
Interaktivna karta Maksimira
Kontakti
 
   
 
Prirodna baština > Životinjski svijet
O nama O Paku Kulturna baština Prirodna baština Ponuda Parka
 

 

 
 
Biljni svijetŽivotinjski svijetGeologijaMaksimirska jezeraKlimaISTRAŽIVANJA
Kako bi se utvrdila razina dosađivanja (molestiranja) komaraca te koje vrste su prisutne na području parka Maksimir u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ provodi se istraživanje i praćenje brojnosti komaraca. Rezultati mjerenja molestiranja komaraca prikazuju se grafički na internetskoj stranici.

grafikon za 2014. godinu

grafikon za 2013. godinu

grafikon za 2011. godinu

grafikon za 2010. godinu

 

Par riječi o komarcima

Komarci su široko rasprostranjeni kukci koji u nekim krajevima svijeta značajno utječu na ljudsko zdravlje prenoseći neke bolesti. Za razvoj komaraca neophodna je stajaća voda. Ženka polaže jaja iz kojih se u vodi razvijaju ličinke, a iz njih kasnije odrasli komarci koji su leteći kukci.

 

Zašto nas pikaju? Da bi mogla razviti i položiti jaja te tako osigurati razvoj novih jedinki, ženka komarca siše krv. Najvažniji atraktant – tvar koju receptori komarca prepoznaju i tako pronalaze žrtvu za sisanje krvi, je ugljik-dioksid (CO2) kojeg ljudi izdišu i tako privlače komarice.

 

Kako se zaštititi od uboda komaraca u Maksimiru?

Najbolje mjere su nositi dugačke hlače i rukave, a kada je nužno mogu se koristiti i sredstva koja odbijaju komarce (repelenti) prema uputama za njihovo korištenje. Od prirodnih repelenata učinkovito je prirodno eterično ulje lavande koje se može kupiti u specijaliziranim trgovinama i ljekarnama.

 
 
e-razglednice
 
Igre i zabava
 
Maksimir u medijima
   
     
Na vrh stranice
   
Javna ustanova »Maksimir«, Maksimirski perivoj bb
HR-10000 Zagreb, tel.: ++385 (0)1 2320 460, fax: ++385 (0)1 2320 461
e-mail: park-maksimir@park-maksimir.hr